
Carmen Negiba
Email:
carmen.negiba@gmail.comExperiență profesională
Am peste 15 ani în domeniul Resurselor Umane, incluzând dezvoltare și coordonare echipe, managementul performanței, dezvoltare organizațională, eficientizare de procese.
Cunosc și înteleg mediul și provocările atât ale oamenilor din organizații, cât și ale business-ului, cariera mea presupunând colaboarea cu companii multinationale, fiind expusă unui mediu extrem de dinamic și divers, în care schimbarea era o constantă, iar performanța un obiectiv permanent.
Dorința de a fi mai aproape de oameni, de a-i susține în ceea ce își doresc să devină și să obțină și de a avea un impact mai mare m-a condus către coaching și facilitare.
Pasionată de oameni, neuroștiință și învătarea continuă, promovez leadershipul și self-leadershipul, autenticitatea și programele de învătare puternic experențiale, care cresc nivelul de conștientizare și dezvoltă o mentalitate de creștere.
Sunt coach acreditat ACC (Associate Certified Coach) și Director Asociat Evenimente în cadrul ICF Romanian Chapter, coach și mentor în diverse organizații.
Focusul meu este pe a crește nivelul de conștientizare a liderilor și profesioniștilor în echipe, pe a-I susține în dezvoltarea unei mentalități deschise, flexibile și a unor strategii de maximizare a rezultatelor dorite.
Clienții care au beneficiat de serviciile mele provin din sectoare de activitate precum banking, asigurări, IT, telecom, servicii, retail, producție, FMCG în Romania, UK, Irlanda, Franța, Spania, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Luxembourg.
Stilul și filozofia de coaching
Toate formările și certificările pe care le am, mă ajută să fiu alături de oameni și să am o înțelegere profundă a comportamentelor și a modului în care aceștia gândesc și simt și totodata să pot folosi particularizat diverse metologii și intrumente de lucru.
Cred în coachingul transformațional, care presupune schimbări în modul de a gândi, de a simți și de a acționa vis-à-vis de provocările cu care se confruntă clienții.
Pentru mine, coachingul este în primul rând un parteneriat, o relație care se crează între coach și clienții săi, un spațiu în care aceștia din urmă se întâlnesc cu propriile gânduri, emoții, tipare comportamentale, dar și resurse pe care le explorează pentru a găsi cele mai bune soluții. Este despre cine vor să devină și cum pot să îi susțin eu în devenirea lor ca indivizi sau echipă.
Este acel parteneriat în care clienții sunt oglindiți, devin conștienți de valorile personale dar și de limitările lor, sunt provocați să vadă lucrurile din perspective diferite și mai ales să-și antreneze curiozitatea și curajul de explorare și acțiune, ieșind din zona de confort și încercând abordări diverse.